Pesäpallo

 Yhteiset

Pesäpallo :: Ajankohtaista :: 2008


Pesäpallon henki optimistinen

Palkittuja 2008
Erityisellä miesten suomensarjan muisto-
palkinnolla palkittiin henkilöt, jotka ovat
ahertaneet vuosia ja vuosikymmeniä
suomussalmelaisen pesäpalloilun hyväksi.

© Marikka Luukkonen :: Ylä Kainuu
Synkkyyteen ei vaivuta, vaikka miesten pelit suomensarjassa takkuilivatkin.

Suomussalmen Rastin pesäpalloilijat viettivät viime sunnuntaina kauden päättäjäisiä optimistisissa tunnelmissa.
Miesten vuoden takainen nousu suomensarjaan oli tuonut eteen odotetun kauden, joka ei kuitenkaan sujunut ongelmitta.
– Menestys ei ollut sitä mitä lähdettiin hakemaan, johon vaikutti muun muassa vakiolukkarin loukkaantuminen ja siitä seuranneet ongelmat peleissä, joukkueen manageri Arto Väisänen totesi.

Joukkue tavoitti suomensarjassa seitsemännen sijan ja säilytti sarjapaikan, mutta tuleva kausi on nyt useiden kysymysten ja ratkaisujen edessä.
– Joukkue on niin hajallaan, sillä vain 3-4 pelaajaa asuu enää Suomussalmella. Ensi kesän kuvio on harkinnan alla, Väisänen pohtii.
Hänen mukaansa yksi mahdollisuus on lähteä nuorentamaan joukkuetta maakuntasarjaan, mutta asia on nyt mietinnässä marraskuun loppuun saakka.

Miesten joukkueen moottorina ja sieluna palkittu Aki Martikainen kertoi menneen kauden olleen opettavainen.
– Maakuntasarjaan verrattuna pelien taso oli todella kova. Kun joukkueemme on repaleinen ja hajallaan eri puolilla maata ja vielä lukkarikin menetettiin, ei tämän parempaan pystytty.
Martikainen on silti optimistinen, eikä jää suremaan mennyttä.
– Sama tilanne se on muissakin joukkuelajeissa. Esimerkiksi salibändyssä ja jääkiekossa joukkueet hajoaa pelaajien lähtiessä opiskelun tai työn perässä muille paikkakunnille.
Pelaamista ei silti aiota lopettaa, päinvastoin.
– Meidän pitää tehdä porukalla päätös, mutta ilman muuta pannaan joukkue kasaan. Olipa se sitten suomensarja tai maakunta taso, päätä ei työnnetä pensaaseen, vaan peli jatkuu, Martikainen toteaa.

Palkitut 2008

Kauden päättäjäisissä palkittiin tuttuun tapaan kauden menestyneimmät pelaajat.
Miesten joukkueessa kauden paras pelaaja oli Niko Nyman, kehittynein pelaaja Sakari Päiviö ja lyöjäkuningas Harri Piirainen.
D-pojissa kauden paras oli Juuso Heikkinen, paras sisäpelaaja Juuso Korhonen ja paras ulkopelaaja Jori Huotari.
D-tyttöjen kauden paras oli Kati Kinnunen, kehittynein pelaaja Anne-Mari Moilanen ja ahkerin treenaaja Essi Juntunen.
E-pojissa kauden paras pelaaja oli Eetu Tolonen, paras ulkopelaaja Tommi Pyykkönen ja paras sisäpelaaja Matias Väisänen.

Palkinnon saivat myös pelien onnistumiseksi toimineet tahot ja henkilöt.
Vuoden yhteistyökumppanina palkittiin Scandic-hotelli Kiannon Kuohut Jukka Seppäsen vaikutuksesta.
Pesisperheenä palkittiin Päivi, Jarmo, Emmi, Riika ja Eetu Tolosen liikunnallinen perhe.
Vuoden valmentaja oli Pertti Räsänen ja vuoden tuomari Juho Raappana.
Vuoden puurtajina muistettiin Mari Heikkistä ja Aleksi Seppästä sekä talkoolaisina Anne-Mari Moilasta ja Senja Kerästä.

Erityisellä miesten suomensarjan muistopalkinnolla palkittiin henkilöt, jotka ovat ahertaneet vuosia ja vuosikymmeniä suomussalmelaisen pesäpalloilun hyväksi:
Reino Martikainen, huoltaja; Eija Kemppainen, jaoston sielu ja monitoiminainen; Kerttu Moilanen, kirjuri; Hannu Sirviö, lipunmyyjä ja tarvikehankkija; Antti Westersund, pelinjohtaja; Jouni Huusko, valmentaja; Aki Martikainen, joukkueen moottori ja sielu; Hannu Laitinen, isähahmo ja kapteeni; Viljo Rissanen, pelinjohtaja sekä Arto Väisänen, yhteistyökumppanit ja manageri.

D-tytöt palkittiin piirimestaruussarjan pronssisella mitalilla, jonka saivat Senja Keränen, Emmi Vikholm, Riina Huotari, Anne-Mari Moilanen, Sanna Kaikkonen, Kati Kinnunen, Laura Heikkinen, Nelli Manninen, Veera Juntunen, Riika Tolonen, Anne Pöllänen, Johanna Raappana ja Essi Juntunen.

Pesiksen E-pojissa pelaavat Matias Väisänen, Matti Mikkonen, Riku Korhonen, Eetu Tolonen, Juho Räsänen, Tommi Pyykkönen, Nico Koponen, Santeri Lehtonen, Antti-Jussi Räsänen, Jussi Korhonen, Joonas Seppänen ja Joni Seppänen saivat tunnustusta pelitaitojensa kehittymisestä ja ahkerasta harjoittelusta.

- Marikka Luukkonen :: Ylä-Kainuu :: 07.10.2008 -


Rastin kausi päättyi tappioon

Yksi huono ulkovuoro kummallakin jaksolla vei Rastin mahdollisuudet pisteisiin Kempeleessä.

Suomussalmen Rastin ensimmäinen kausi miesten suomensarjassa päättyi vierastappioon Kempelettä vastaan. Vaikka Rasti sai otteluun mukaan lukkari Samu Moilasen, ei se kyennyt haastamaan kotijoukkuetta. Ottelun loppulukemat 2-0 (12-2, 7-4) kertovat hyvin Rastin tasosta. Vaikka joukkue taisteli hyvin ja tarmokkaasti, ei se parempaan pystynyt.

Ensimmäinen jakso oli tasaista pesäpalloa aina kolmanteen vuoroon saakka, jossa kotijoukkue tehtaili yhdeksän juoksua. Pommituksen kohteena oli erityisesti Rastin kakkospuoli, joka antoi osan kotijoukkueen juoksuista hieman helpostikin. Rastin oma sisäpeli sekosi tästä nykäyksestä täysin, eikä se enää kyennyt tehtailemaan tilanteita neljännessä vuorossa.

Toinen jakso oli myöskin tasainen. Rasti roikkui jälleen hyvin Kempeleen mukana, mutta jakso ratkesi toisessa vuorossa, jossa Kempeleen jokeri täräytti pallon takaa läpi kolmen juoksun arvoisesti. Rasti onnistui vielä kaunistelemaan lukuja, mutta ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyttä.

Rastin parhaana palkittiin kakkoskoppari Tapio Mäkelä, joka onnistui hyvin niin sisällä kuin ulkonakin. Kakkospalkinto ojennettiin Niko Nymanille, joka meni kärkenä jälleen hyvin kentälle ja pelasi myös hyvän ulkopelin.

Pelien päätyttyä Rasti ryhtyy miettimään ensi kauden kuvioita. Takkuinen kausi jätti paljon jossiteltavaa ja pyöriteltävää ja keskusteluja eri jatkovaihtoehdoista on varmasti edessä.

Lyödyt/tuodut:
 • Harri Piirainen 2/0
 • Tapio Mäkelä 1/0
 • Samu Moilanen 1/0
 • Aki Martikainen 0/2
 • Niko Nyman 0/1
 • Ville Seppänen 0/1
 • Jari Komulainen 0/1
 • Tommi Tauriainen 0/1
 • Harhat: 2

Palkitut:

 1. Tapio Mäkelä, 3-koppari
 2. Niko Nyman, 2-koppari

Linkit:

- Viljo Rissanen :: Ylä-Kainuu :: 19.08.2008 -Polte porskutti Rastin kumoon

Oulun Polte osoitti Oulussa, miksi se taistelee noususta ykköspesikseen tänä syksynä.

Suomussalmen Rastin viime keskiviikkoinen vierailu Oulussa Poltteen vieraana päättyi murskatappioon. Vahvassa vireessä oleva kotijoukkue nuiji vierailevan Rastin lukemin 2-0 (10-3,15-3).

Helteisessä säässä pelattu ottelu tarjosi runsaslukuiselle kotiyleisölle varsin mukavan juoksujuhlan. Rastin kannalta vain juoksuja tahkonnut joukkue oli väärä. Vaikka lukemat olivatkin rumanlaiset, ei Rasti ollut lähellekään yhtä hukassa, kuin aikaisemmin sateen värittämässä kotiottelussaan Poltetta vastaan. Oulussa Rastin sisäpeli kulki ajoittain mallikkaasti ja
tilanteita syntyi mukavasti.

Rastin parhaana palkittu Jari Komulainen löi muun muassa tyhjään kenttään kunnarin hienolla kakkosjatkeelle suuntautuneella lyönnillään. Komulaisen kunnarin ohella pelin kohokohtiin Rastin osalta lukeutui myös Tommi Tauriaisen kakkosrajan kierteinen näpäytys, jolla Niko Nyman kiirehti kotipesän turviin.

Rastin otteet petraantuivat myös ulkopelissä, ja ensimmäinen jakso olisi voinut olla juoksueron osalta vieläkin tasaisempi. Kolmannessa ulkovuorossa Rasti näytti jo pitävän Poltteen nollilla, mutta kahden palon tilanteessa lipsahti Komulaisen heitto lukkari Huotarin ulottumattomiin ja Polte onnistui sen jälkeen vielä kahdesti juoksun teossa.

Toisella jaksolla Polte jatkoi upeaa sisäpeliään. Koko joukkue onnistui uskomattoman varmasti mailan varressa ja kotijoukkueen parhaana palkittu Henri Tikkanen oli ilmiliekeissä keräten 12 kärkilyöntiä 12 yrityksestä. Rasti ei voinut yksinkertaisesti paremmalleen mitään. Polte osoitti kuuluvansa ehdottomasti nousijasuosikkeihin ensi kauden ykköspesikseen.

Lyödyt/tuodut:
 • Jari Komulainen 1+1/1
 • Tapio Mäkelä 2/0
 • Aki Martikainen 1/0
 • Tommi Tauriainen 1/0
 • Niko Nyman 0/2
 • Ismo Huotari 0/2
 • Janne Kemppainen 0/1

Palkitut:

 1. Jari Komulainen, sieppari
 2. Tommi Tauriainen, 3-vahti

Linkit:

- Viljo Rissanen :: Ylä-Kainuu :: 05.08.2008 - Rasti aseeton Muhosta vastaan

Suomussalmen Rastin vierailu Muhoksella päättyi sunnuntaina selvään tappioon.

Suomussalmen Rastin pistepussiin ei lisäpisteitä herunut sunnuntaisesta vierasottelusta. Kotijoukkuekaan ei ihmeitä esittänyt, mutta kuittasi voiton puhtain 2-0(4-0, 10-1) jaksonumeroin.

Helteisessä säässä pelatun ottelun ensimmäinen jakso tarjosi tasaista pesäpalloa. Molemmat joukkueet rakentelivat sisäpelissään useita tilanteita, mutta juoksut jäivät vähäisiksi. Kotijoukkue ratkaisi jakson heti kättelyssä, kun se ensimmäisessä sisävuorossa karkasi kahden juoksun etumatkalle Marko Kontion lyödessä ykköstilanteessa pallon kakkosrajasta
läpi.

Rasti ei hyvistä yrityksistä huolimatta saanut juoksutiliään ensimmäisellä jaksolla auki. Muhos puolestaan kaunisteli vielä jakson loppulukemia, kun Kontio ja Joona Tihinen onnistuivat vielä kotiutuksessa mieheen.

Toisella jaksolla Rasti aloitti ulkona terävästi eikä antanut kotijoukkueelle juoksuja ensimmäisessä vuorossa. Omalla tasoittavallaan Rasti onnistui siirtymään 0-1-johtoon lyöjäjokeri Harri Piiraisen saumalyönnillä.

Muhoksen vastaus tuli nopeasti, tosin Rastin suosiollisella avustuksella. Huotari antoi ensin yhden vapaataipaleen, jonka jälkeen lukkariksi vaihtunut Hannu Laitinen toisen. Laitinenkaan ei viipynyt lautasen äärellä pitkään, vaan loppupelin lukkarina hääri Tommi Tauriainen, joka hoitikin homman puhtain paperein.

Muhos pääsi kasvattamaan johtoaan vielä lisää, kun Pekka Pohjolan lyönti ajolähdössä hipaisi Rastin koppari Tapio Mäkelän räpylää ja painui kauas kentältä. Pohjola itse kiersi kunnarin ja tuloksena siis neljä juoksua. Pohjolan lyönti olisi ollut vielä niukasti laitonkin, mutta kanssapelaajien huudot eivät kuuluneet aivan Mäkelälle asti ja tämä yritti
loppuun saakka ottaa pallon kiinni.

Loppujakso oli enää pelkkä muodollisuus. Rastin sisäpeli sekosi täysin, eikä vähiten Muhoksen lukkarin Matti Korhosen vahvan työskentelyn takia. Rastilla oli suuria vaikeuksia saada miehiä kentälle, ja harvat tilanteet päättyivät harmittavan usein merkkisekaannuksiin. Rastin yhteinen harjoittelemattomuus näkyi selvästi ulkopelissä pallon pomputteluina ja sisäpelissä mielikuvituksettomana pelaamisena.

Rastin parhaana ottelussa palkittiin ainoan juoksun lyönyt Harri Piirainen, ja kakkospalkinnon korjasi hyvin kentälle pystymailalyönneillä mennyt etenijäjokeri Niko Nyman.
Rastilla on vielä sarjassa jäljellä kaksi ottelua. Keskiviikkona Rasti matkaa Oulun Poltteen vieraaksi ja viimeinen ottelu pelataan elokuun 16. päivä Kempeleessä.

Lyödyt/tuodut:
 • Harri Piirainen 1/0
 • Niko Nyman 0/1

Palkitut:

 1. Harri Piirainen, jokeri
 2. Niko Nyman, jokeri

Kauden statistiikat:

- Viljo Rissanen :: Ylä-Kainuu :: 29.07.2008 -
 


Polte oli kova Rastia vastaan

Tommi lyö.
Tommi Tauriainen lyö Poltteen
Henri Tikkasen nostamasta syötöstä.

© Juhani Mustonen :: Ylä Kainuu
Sarjajohtaja näytti pelaamisen mallia viime keskiviikkona.

Sarjajohtaja Oulun Polte on kova joukkue pesäpallon suomensarjan pohjoislohkossa. Tämän sai Suomussalmen Rasti havaita kotiottelussaan viime keskiviikkona. Loppunumerot olivat nöyryyttävät 0-2 (3-27, 0-14).

Tätä kautta varten koottu Polte asetti kauden alussa tavoitteekseen sarjanousun. On hyvinkin mahdollista, että tavoite toteutuu, sen verran hyvin joukkue pelasi Pitämällä.

Polte antoi esimerkkiä kotijoukkueelle siitä, miten pelit on pelattava loppuun saakka. Vaikka joukkue johti jo suurinumeroisesti, jaksoivat pelaajat yrittää loppuun saakka. Ylimielisyydestä ei ollut merkkejä, vaikka hallinta oli selvää.

Rasti aloitti pelin mahtavasti päästyään ensiksi sisävuoroon. Tapio Mäkelä kumautti läpi ja kotiin juoksi Jari Komulainen. Mäkelä kiersi itse kunnarin. Oululaisjoukkue ei tästä hätkähtänyt, vaan takoi seitsemän juoksua tasoittavalla sisävuorollaan. Seuraavien kahden vuoroparin aikana Polte teki molemmissa kymmenen juoksua. Polte hyödynsi paikkansa kovalla prosentilla, sillä joukkueella oli 31 kolmostilannetta ja juoksuja niistä syntyi 27. Rasti teki kolmannessa vuoroparissa vielä yhden juoksun, jonka löi Sakari Päiviö ja toi Ismo Huotari.

Toinen jakso oli lähinnä muodollisuus. Kova vesisade viivytti jakson aloittamista, ja hetken näytti siltä, että peli keskeytetään kokonaan. Lopulta ottelua jatkettiin. Polte kävi sisävuorossa kolmesti ja teki tarvittavat 14 juoksua. Rastille ei nyt tullut onnistumisia. Kolmostilanteet jäivät kolmeen, mutta kotiutukset eivät menneet kohdalleen.

Sami oli iskussa.
Tuttu mies vauhdissa. Sami Laine oli
tehokas ottelussa entistä kotijoukkuettaan
vastaan.

© Juhani Mustonen :: Ylä Kainuu
Rastista palkittiin Tapio Mäkelä ja Sakari Päiviö, miehet, jotka pystyivät juoksuja lyömään. Poltteesta palkinnot menivät tehomiehille Sami Laineelle ja Teemu Kangasvierille. Rastin kasvatti Laine esitti kovaa juoksukuntoa ja oli joukkueensa paras etenijä seitsemällä tuodulla juoksullaan. Lisäksi hän löi kaksi kunnaria ja kolme tavallista juoksua. Kangasvieren saldo oli komea – 2+7/6.

Rasti potee edelleen lukkaripulaa. Vapaataipaleilla annettiin vieraille nyt kaksi juoksua, mutta ongelma on siinä, että polveaan potevaa Samu Moilasta tuuraavat varalukkarit joutuvat nostamaan niin helppoa syöttöä, että vastustajan on helppoa takoa juoksuja. Saa nähdä, kuka lopuissa otteluissa ”uhrataan” lukkariksi. Joukkueen kapteeni Hannu Laitinen ei aio enää siihen touhuun ruveta.

Rastilla on jäljellä enää vierasotteluita. Kotipelit päättyivät näin varhain sen takia, että sarjaohjelma laadittiin, ennen kuin lukuisat sarjasta luopumiset olivat ohjelman laatijoiden tiedossa.

Lyödyt/tuodut:
 • Tapio Mäkelä 1+1/1
 • Jari Komulainen 0/1
 • Sakari Päiviö 1/0
 • Ismo Huotari 0/1

Palkitut:

 1. Tapio Mäkelä, 3-koppari
 2. Sakari Päiviö, 3-polttaja

Kauden statistiikat:

- Juhani Mustonen :: Ylä-Kainuu :: 22.07.2008 -
 


Kiiminki Rastia parempi

Kotijoukkue Kiimingin Urheilijat korjasivat täydet kolme sarjapistettä Rastin hyvästä taistelusta huolimatta.

Suomussalmen Rastin pistepussi ei täyttynyt sunnuntain vierasottelussa Kiiminkiä vastaan, vaan kotijoukkue nappasi puhtaan 2-0 (3-1,7-2) voiton. Sateen tahdittamalla ensimmäisellä jaksolla ei pelillisiä ihmeellisyyksiä juuri nähty. Kiiminki onnistui karkaamaan 3-0 -johtoon kahdessa ensimmäisessä vuoroparissa hyvillä lyönneillään, joille ei Rastin ulkokenttä juuri mitään voinut.

Rasti heräsi taisteluun mukaan kolmannessa vuoroparissa, jossa jokeri Joni Tauriainen paukautti pallon ykkös-kolmostilanteessa komeasti kolmosluukusta maisemiin. Hannu Laitisella oli pienistä kompasteluista huolimatta helppo työ kiiruhtaa kotipesän turviin. Tämän lähemmäksi Rasti ei kuitenkaan enää päässyt, ja kotijoukkue vei ensimmäisen jakson.

Toisella jaksolla sade hellitti, ja Rasti intoutui esittämään parhaimmillaan timantinkovaa ulkopeliä. Lukkarina pelissä aloittaneen Tommi Tauriaisen kaksi vapaataivalta tekivät pienen särön muuten hienosti toimineeseen ulkopeliin. Tauriainen tekikin lukkarin tontilla tilaa Hannu Laitisella toisen jakson toisessa vuoroparissa siirtyen itse etukentälle.

Toinen jakso oli tasainen aina viimeiseen vuoropariin saakka, jossa Kiiminki ratkaisi ottelun onnekkaalla tavalla. Rasti oli tehnyt taululle jo kaksi paloa, ja ilmassa leijui jo tasoittavan tuntu. Kiimingin Mikko Vahtiala yllätti kuitenkin ajolähtötilanteessa Rastin koppari Tapio Mäkelän välilyönnillä, joka nousi kentän saumasta lähes suoraan pystysuoraan ylöspäin. Vahtialan kunnarin myötä peli oli selvä, ja Rastilla oli viimeisellä tasoittavallaan edessään liki mahdoton tehtävä. Rastilta palkittiin hienosti sisäpelissä onnistunut Joni Tauriainen ja lukkariksi siirtynyt Hannu Laitinen.

Huomenna keskiviikkona Rasti pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Oulun Poltetta vastaan. Poltteen riveissä Rastin kotikunnon saapuu testaamaan myös Rastin kasvatti Sami Laine.

Lyödyt/tuodut:
 • Hannu Laitinen 1/2
 • Harri Piirainen 1/0
 • Joni Tauriainen 1/0
 • Niko Nyman 0/1

Palkitut:

 1. Hannu Laitinen, 1-vahti
 2. Joni Tauriainen, jokeri

Kauden statistiikat:

- Viljo Rissanen :: Ylä-Kainuu :: 15.07.2008 -
 


Rastin pistetili auki suomensarjassa

Kauden avausvoitto oli Rastille enemmän kuin lähellä lauantaina. Ottelun loppuratkaisu supervuorossa oli Rasti kannalta kuitenkin karmiva.

Suomussalmen Rastin lauantainen kotiottelu Pattijokea vastaan tarjosi niin iloisia kuin katkeriakin hetkiä. Parhaalla miehistöllään otteluun lähtenyt Rasti taisteli tosissaan kauden avausvoitosta, mutta joutui lopulta nöyrtymään supervuoroparissa. Ottelun loppulukemat olivat lopulta 1-2 (0-3,7-4,1-2).


Ottelun alussa Rasti hermoili jo lähes tutuksi tulleeseen tapaan ja lahjoitti vierailijoille kolme juoksua harhaheitoilla ja ulkopelivirheillä. Kun omakin sisäpeli tökki, ei kavennusjuoksuja Rastin
tasoittavalla nähty. Lisäjuoksut jäivät Pattijoeltakin tekemättä, sillä loppujakso oli ulkopelin juhlaa. Molemmat joukkueet esiintyivät hermostuneesti mailan varressa, ja jakson loppulukemiksi jäivät ensimmäinen vuoroparin 0-3 -lukemat.

 

Rastin lukkariongelman luultiin jo helpottaneen Samu Moilasen palattua lautasen ääreen, mutta toisin kävi. Ensimmäisen jakson toisessa vuorossa Moilasen polvi vinksahti pois sijoiltaan hänen liukastuttua sateen kostuttamaan syöttölautaseen. Lukkariksi vaihdettiin Tommi Tauriainen ja Olli Heikkinen otti hänen paikkansa kolmospolttajana.

Toisella jaksolla Rasti syttyi taisteluun mukaan ja lyöntipelikin alkoi luistaa. Ulkopeli piti myös hyvin pintansa Tauriaisen esiintyessä upeasti lukkarin tontilla. Molemmat joukkueet onnistuivat läpilyönneissä, mutta Rasti Ville Seppäsen kunnarin turvin kotijoukkue karkasi tavoittamattomaan johtoon.

 

Supervuoroparin aloittavallaan Rasti sai tehtailtua yhden juoksun ja lähti torjumaan vierailijan tasoitusyrityksiä. Hetken näytti jo siltä, että Rasti nappaa kauden avausvoittonsa, mutta kotijoukkueen taivas pimeni hetkessä. Loisto-ottelun lukkarina pelanneelle Tauriaiselle sattui sysimusta hetki ja hän antoi vierailijoille kaksi juoksua vapaataipaleella ja peli oli selvä.

 

Yksi sarjapiste oli ottelun jälkeen laiha lohtu hienosti taistelleelle kotijoukkueelle. Myös lukkari Samu Moilasen loukkaantuminen toi lisää mustia pilviä kotijoukkueen taivaalle. Rastin palkitut lauantain ottelussa olivat toisen jakson ratkaissut Ville Seppänen ja monipuolisesti onnistunut 3-vahti Jari Komulainen.

Lyödyt/tuodut:

 • Ville Seppänen 1+1/3
 • Aki Martikainen 2/1
 • Harri Piirainen 2/0
 • Jari Komulainen 1/0
 • Niko Nyman 0/2
 • Janne Kemppainen 0/1
 • Tommi Tauriainen 0/1
 • Harhat: 1

Palkitut:

 1. Ville Seppänen, sieppari
 2. Jari Komulainen, 3-vahti

Kauden statistiikat:

- Viljo Rissanen :: Ylä-Kainuu :: 07.07.2008 -
 


Nykyrasti vei hegemoniaottelun

Lauantaina 28.6.2008 Pitämän kentällä nähtiin monta tuttua kasvoa, kun Vanha Rasti oli saapunut testaamaan Nykyrastin tason. Ottelua seuraamaan saapuneet katsojat näkivät pelaajia eri vuosikymmeniltä ja saivat todeta, että vaikka pesistaitoja ei ollut harjoiteltu enää aktiivisesti, pisti Vanha Rasti kunniakkaasti kampoihin Nykyrastille. Nykyrasti voitti ottelun jaksoin 2-0 (10-4, 11-4).

Ottelun alussa Nykyrastin kuviot olivat pahasti sekaisin ja Vanha Rasti pääsi yllättämään. Vanha Rasti järjesteli ajolähdön Antti Seppäselle, joka pamautti pallon kakkossaumaan. Nykyisin Oulun Poltteessa suomisarjaa pelaavalla Sami Laineella ei ollut vaikeuksia tuoda ottelun avausjuoksua. Seuraavana lyöjänä Juha Tauriainen kotiutti Antti Holapan kolmospuolen painepallollaan. Tasoittavalle vuorolleen tullut Nykyrasti oli vaikeuksissa alussa juonikkaan tähtilukkari Arto Väisäsen edessä. Nykyrasti sai kuitenkin avattua juoksutilinsä lyöjäjokeri Harri Piiraisen saumalyönnillä. Ensimmäisen vuoroparin jälkeen joukkueet tekivät juoksuja vuorotahtiin. Jakson tähtihetki sattui Vanhan Rastin Toni Heikkiselle, joka löi pallon läpi takakentästä ja kiersi kunnarin tyhjään kenttään. Kolmannessa vuoroparissa Nykyrasti alkoi lämmetä otteluun tosissaan. Joukkue järjesteli tilanteita vastustamattomasti ja takoi yksittäisillä lyönneillä taululle seitsemän juoksua taululle. Jakso päättyi lopulta luvuin 10-4.

Toiselle jaksolle molemmat joukkueet tekivät useita vaihtoja, jotta kaikki pelaajat pääsivät näyttämään myös ulkopelitaitojaan. Nykyrastin suomensarjassa vähemmälle ulkopeliajalle jäänet Mikko Heikkinen, Sakari Päiviö ja Joni Tauriainen kiittivät vastuusta ja pelasivat hienosti. Myös Vanhan Rastin vaihdosta tulleet pelaajat väläyttelivät taitojaan. Esimerkiksi kolmosvahti Veijo Lehto teki jaksolla useita hienoja kiinniottoja kolmosrajaan tulleisiin lyönteihin. Toisella jaksolla Nykyrasti heilutti tahtipuikkoa alusta alkaen. Ensimmäisessä vuorossa syntyi kolme juoksua ja toisessa seitsemän lisää. Viimeisen vuoron tasoittavalle tultaessa taululla oli 11-0 lukemat. Vanha Rasti esiintyi kentällä ottelun luonteenmukaisesti hymyssä suin eikä missään vaiheessa luovuttanut. Ensin Jarkko Heikkinen näpäytti Usko Kelan kotiin. Toinen juoksu syntyi vapaataipaleella. Toni Heikkinen löi kolmosluukusta illan toisen kunnarinsa, jälleen tyhjään kenttään. Ottelun viimeisen juoksun teki sitten vanha tutkapari Jarkko Heikkinen ja Sami Laine. Jakson loppulukemiksi jäi 11-4.

Nykyrastista palkittiin ykköspalkinnolla kaksi juoksua lyönyt ja tuonut kolmospolttaja Sakari Päiviö. Kakkospalkinnon nappasi toisella jaksolla hyvin kakkosvahtina esiintynyt Mikko Heikkinen. Vanhan Rastin parhaana palkittiin kaksi juoksua tuonut ja erityisesti vaihtolyönneissään onnistunut Usko Kela. Kakkospalkinto ojennettiin kaksi kunnaria lyönyt ja kolme tuonut Toni Heikkinen.

Vanhassa Rastissa pelasivat Sami Laine, Usko Kela, Antti Holappa, Jarkko Heikkinen, Antti Seppänen, Juha Tauriainen, Jukka Seppänen, Arto Väisänen, Veikko Seppänen, Vesa Tolonen, Toni Heikkinen, Esa Karjalainen, Santtu Huusko, Kosti Piirainen, Veijo Lehto ja Ville Vainio. Pelinjohtajana Vanhalla Rastilla toimi Antti Westersund.

Nykyrastin seuraava ottelu pelataan tulevana lauantaina 5.7, kun vastustajaksi saapuu Pattijoen Urheilijat. Ottelu alkaa Pitämän kentällä klo 14:00.

Lyödyt/tuodut (Nykyrasti):
 • Harri Piirainen 4/1
 • Aki Martikainen 1+2/5
 • Hannu Laitinen 3/3
 • Jari Komulainen 3/1
 • Sakari Päiviö 2/2
 • Niko Nyman 1/3
 • Tapio Mäkelä 1/1
 • Tommi Tauriainen 1/1
 • Olli Heikkinen 1/0
 • Ville Seppänen 0/3
 • Mikko Heikkinen 0/1
 • Vapaat: 2
Lyödyt/tuodut (Vanha Rasti):
 • Toni Heikkinen 2+0/3
 • Jarkko Heikkinen 2/0
 • Antti Seppänen 2/0
 • Juha Tauriainen 1/0
 • Antti Holappa 0/2
 • Usko Kela 0/2
 • Sami Laine 0/1
 • Vapaat: 1
Palkitut (Nykyrasti):
 1. Sakari Päiviö, 3-polttaja
 2. Mikko Heikkinen, 2-vahti
Palkitut (Vanha Rasti):
 1. Usko Kela, sieppari
 2. Toni Heikkinen, 3-koppari
- Aki Martikainen :: 29.06.2008 -


E-poikien pesiskausi alkanut

Suomussalmen Rastin E-juniorit ovat aloittaneet kautensa pesäpallon
aluesarjassa. Joukkue on ehtinyt kamppailla jo molempia Sotkamon Jymyn
joukkueita vastaan.


15.kesäkuuta pelatussa ensimmäisessä kotiottelussa Rasti kaatoi komeasti Jymyn kakkosjoukkueen. Kotijoukkueen voittolukemat olivat selkeät 2-0 (17-2, 6-4).

Valmentaja Pertti Räsäsen mukaan ensimmäisessä ottelussa ei jännityksestä ollut tietoakaan ja peli kulki rennosti ja mallikkaasti. Merkkiä noudatettiin ja onnistumisia tuli tasaisesti koko joukkueelle.

Rastilta palkintojen arvoisesti onnistuivat sarja-avauksessa Riku Korhonen ja Eetu Tolonen.

Ottelu Sotkamon Jymyn ykkösjoukkuetta vastaan oli myös Rastin kotiottelu. Vierailija oli vielä tällä kertaa taitavampi ja voitto kirjattiin sotkamolaisille lukemin 0-2 (0-11, 3-10).

Rastilta ei nähty ensimmäisen ottelun tapaan rentoa lyöntipeliä, vaan vastustajan rutiininomainen varma ulkopelityöskentely söi kotijoukkueelta parhaan terän. Seurauksena oli helppoja virheitä ja sekaannuksia merkin kanssa. Kotijoukkueen otteissa näkyi liikaa jännitys, eikä menoa saatu loppua kohdenkaan kohenemaan.

Riku Moilanen pelasi jälleen hyvän ottelun ja hänet palkittiin kakkospalkinnolla. Ykköspalkinnon edestä esiintyi Matti Mikkonen.

Valmentaja Räsäsen mukaan joukkueessa on tällä hetkellä 12 pelimiestä. Hän toivottaa kaikki vuosina 1996 ja 1997 syntyneet nuoret tervetulleiksi harjoituksiin. Mukaan mahtuu vielä.
Seuraavan kerran Rastin E-pojat taistelevat pisteistä huomenna keskiviikkona, jolloin kotikentälle vastustajaksi saapuu Kuhmon Kiva. Peli alkaa kello 17.00.

- Viljo Rissanen :: Ylä-Kainuu :: 19.06.2008 -


Rasti hävisi taistellen

Avauspisteet suomensarjassa jäivät harmittavan lähelle.

Sotkamon Jymyn kakkosjoukkue oli niukasti Rastia parempi pesäpallon suomensarjan pohjoislohkon ottelussa viime viikon keskiviikkona. Kotijoukkueen hienosta taistelusta huolimatta pisteet matkasivat vierailijoiden mukana Sotkamoon jaksoin 0-2(3-5,2-4).

Rasti oli jälleen kerran pahasti vajaamiehinen ja joutui taistelemaan kymmenellä miehellä lukkari Samu Moilasen ja sieppari Ville Seppäsen ollessa poissa työesteiden vuoksi. Lautasen äärellä hääri 13 vuoden tauon jälkeen kokonaisen ottelun lukkarina pelannut Hannu Laitinen. Laitinen hoiti kuitenkin urakkansa todella mallikkaasti tuoden ulkopeliin kaivattua varmuutta.

Jymy ratkaisi ensimmäisen jakson käytännössä jo heti ensimmäisessä sisävuorossaan jossa se teki kolme juoksua. Juoksuja olisi tosin voinut tulla vielä enemmänkin, mutta Rastin onneksi Jymyn Sami Heikkisen todennäköinen kunnari romuttui ykköspesän pesärikkoon. Rasti tuli toisessa jo juoksun päähän, mutta kiri ei riittänyt loppuun asti. Jakson loppu mentiin tasaisissa merkeissä ja Jymy vei jakson lopulta 3-5.

Toinen jakso oli ulkopelin juhlaa. Molemmilla joukkueilla oli vaikeaa saada tilanteita aikaan ja juoksut jäivät vähiin. Rasti johti jakson 2-1 aina kolmannen vuoroparin loppuun asti, jolloin Sotkamo onnistui tasoittavallaan tasoittamaan tilanteen. Rasti ei saanut viimeisellä sisävuorollaan enää juoksuja, joten Jymylle riitti tasoittavallaan yksi juoksu täyteen kolmeen sarjapisteeseen.
Rasti oli lähellä lähettää vierailijat kotimatkalle vain kahden sarjapisteen kanssa, mutta Sotkamon jokeri Ismo Klemetti oli toista mieltä. Hän paukautti kahden palon ajolähtötilanteessa viimeisellä lyönnillä pallon vastustamattomasti väliin ja kakkosrajaan. Tuloksena kaksi juoksua ja Jymylle täydet kolme sarjapistettä.

Rastin palkitut ottelussa olivat kolme juoksua lyönyt lyöjäjokeri Harri Piirainen ja hienosti tonttinsa täyttänyt lukkari Hannu Laitinen. Sotkamolta palkittiin lukkari Riku Tolonen ja kakkospolttaja Tuomas Nissinen.

Hegemonia tulossa

Rastilla on nyt edessään kesätauko, ja sarjapelit jatkuvat 5. päivä heinäkuuta, kun vastustajaksi Pitämälle saapuu Pattijoki. Ottelu alkaa Pitämän stadionilla klo 14.00. Sitä ennen pelataan legendaarinen hegemoniaottelu nykyjoukkueen ja entisaikojen pelaajien välillä lauantaina 28.6. klo 16.00 alkaen. Tervetuloa seuraamaan pelejä!

Lyödyt/tuodut:
 • Harri Piirainen 3/0
 • Janne Kemppainen 1/0
 • Tapio Mäkelä 0/2
 • Niko Nyman 0/1
 • Jari Komulainen 0/1
 • Aki Martikainen 0/1
 • Harhat: 1
Palkitut:
 1. Hannu Laitinen, Lukkari
 2. Harri Piirainen, Jokeri
Kauden statistiikat:
- Viljo Rissanen :: Ylä-Kainuu :: 19.06.2008 -


Rasti kompastui lukkaripeliin

Suomussalmen Rasti hävisi kotiottelunsa Kiimingin Urheilijoille selvin numeroin 0-2 (4-12, 1-9).

Rasti joutui lähtemään otteluun totuttuun tapaan pahasti vajaamiehisenä. Pahiten tämä tilanne näkyi lautasen ääressä. Ottelun aikana Rastilta kävi syöttämässä kolme eri pelaajaa ja tuloksena oli peräti 9 vapaataipaleella annettua juoksua. Rastin täytyisi saada lukkariasiat jollakin tapaa kuntoon, mikäli se meinaa haastaa muita lohkon joukkueita. Näillä eväillä ulkopeli lopahtaa pahasti lukkariongelmien myötä ja vastustajalla ei ole kovinkaan vaikea työ hoitaa otteluita nimiinsä.

Rastin parhaana pelaajana palkittiin ykkösvahtina ottelun aloittanut Hannu Laitinen. Laitinen joutui ottelun toisella jaksolla lukkariksi ja selvisi tehtävästään kohtuudella. Kakkospalkinnon pokkasi erittäin hyvässä lyöntivireessä ollut sieppari Ville Seppänen. Seppänen löi ottelussa kunnarin ja yhden tavallisen sekä toi kaksi juoksua. Myös kärki Niko Nyman oli hyvä mailan varressa, löi kunnarin ja pääsi kentälle lähes joka yrittämällään. Kiimingiltä palkittiin lukkari Janne Paaso, joka vaikeutti Rastin peliä kovalla heittokädellään ja yllättävän hyvällä pienien haullaan. Kakkospalkinnon pokkasi 1+3 juoksua lyönyt ja 4 tuonut sieppari Ville Laukkanen.

Rastin seuraava ottelu pelataan keskiviikkona 18.6, jolloin Rastin vieraaksi saapuu Sotkamo. Ottelu alkaa Pitämän stadionilla klo 18.00.

Lyödyt/tuodut:
 • Niko Nyman 1+0/1
 • Ville Seppänen 1+1/2
 • Hannu Laitinen 1/1
 • Aki Martikainen 1/0
 • Sakari Päiviö 0/1
Palkitut:
 1. Hannu Laitinen, 1-vahti
 2. Ville Seppänen, sieppari
Kauden statistiikat:
- Viljo Rissanen :: Ylä-Kainuu :: 17.06.2008 -


Rasti jäi jyrän alle Sotkamossa

Otteluraportti ja mietteitä (synkästä)ottelusta tulossa luettavaksi sivuillemme loppuviikosta...

Rastin parhaana pelaajana palkittiin kolmoskoppari Tapio Mäkelä, jonka lyöntipeli alkoi kulkea jo mallikkaasti. Tuloksena lyöty ja tuotu juoksu ja 6 kärkilyöntiä. Kakkospalkinnon pokkasi kakkosvahti Sakari Päiviö. Sotkamolta palkittiin jokeri Janne Lukkari, joka löi ottelussa peräti 1+7 juoksua ja toi vielä 3 juoksua. Jymyn kakkospalkinnon sai 2-polttaja Pekka Rahikainen. Viime kaudella Rastia edustanut Viljami Juntunen nöyryytti entistä seuraansa peräti viidellä lyödyllä juoksulla.

Rastin seuraava ottelu pelataan lauantaina 14.6, jolloin Rastin vieraaksi saapuu Kiiminki. Ottelu alkaa Pitämän stadionilla klo 14.00.

Lyödyt/tuodut:
 • Tapio Mäkelä 1/1
 • Jari Komulainen 1/0
 • Janne Kemppainen 0/1
Palkitut:
 1. Tapio Mäkelä, 3-koppari
 2. Sakari Päiviö, 2-vahti
Kauden statistiikat:
- Viljo Rissanen :: Ylä-Kainuu :: 17.06.2008 -


Rasti jatkaa yhä pisteittä

Vahvasta ensimmäisestä jaksosta huolimatta kotijoukkue joutui taipumaan vierailija Muhokselle.

Suomussalmen Rastin edustusjoukkueen taival jatkui mollivoittoisesti miesten suomensarjassa. Lauantain kotiottelussa Muhos oli tyly vieras kotijoukkueella, vaikka Rasti kykenikin ensimmäisellä jaksolla esittämään kauden parasta peliään. Muhos korjasi matkaansa täydet kolme sarjapistettä jaksoin 0-2 (3-5,0-10).

Ottelun lähtökohdat olivat Rastin kannalta odottavan positiiviset. Lautasen äärelle paluun tehneen Samu Moilasen ja kajaanilaisen Ismo Huotarin mukaantulo antoi Rastille mahdollisuuden peluuttaa parasta mahdollista miehistöään.

Ensimmäisellä jaksolla Rasti ehti jo 1-0 johtoon, mutta Muhos tasoitti nopeasti ja eteni tasaisen varmasti 1-5 johtoon. Rasti sai sisäpeliinsä ryhtiä viimeisellä sisävuorollaan ja takoi kaksi
kavennusjuoksua. Muhos ei kuitenkaan ollut enää yllätettävissä ja Rastin jaksovoitto jäi haaveeksi.

Toiselle jaksolle lähdettäessä kotijoukkueelle tuli jobinpostia, kun kapteeni Hannu Laitista vaivannut selkävaiva äityi niin pahaksi, ettei miehestä ollut enää ulkokentälle. Näin ollen ulkopelikuviota jouduttiin muokkaamaan uuteen uskoon.

Muhos aloitti ryminällä ensimmäisen sisävuoronsa. Muutaman läpilyönnin voimin joukkue karkasi viiden juoksun karkumatkalle.
Tämä oli Rastille liikaa, eikä se kyennyt enää omassa sisäpelissään haastamaan vierailijaa. Rastin takaa-ajoa vaikeuttivat erityisesti
vierailijoiden lukkarin Joona Tihisen korkeat tolpat.

Kun Rasti ei saanut enää omaa sisäpeliään toimimaan, loput juoksut nähtiin vierailijoiden mailoista. Muhoksen lyöntipelin auettua oli Rastin ulkokentällä täysi työ estää loppulukemia karkaamasta järkyttävän suuriksi. Muhos onnistui kotiutuksissaan laajalla rintamalla. Kun Rastin saldoksi jäi toiselta jaksolta vain yksi kolmostilanne, ei voittajasta ollut enää epäselvyyttä.

Ottelu antoi kuitenkin Rastille uskoa tulevaan. Jos joukkue saa peleihinsä parhaan miehistönsä, on kaiken hyvin onnistuessa kärkijoukkueidenkin
kaataminen mahdollista. Lauantain ottelussa kotijoukkueen ilonaiheita olivat Moilasen onnistunut paluu lautasen ääreen ja kokeneen Tommi Tauriaisen onnistumiset.

Palkintoraati muisti kakkospalkinnolla juuri Moilasta, ja ykköspalkinnon edestä pelasi hienoja otteita mailan varressa esittänyt Olli Heikkinen. Vierailijoilta palkittiin seitsemän juoksua lyönyt 2-polttaja Marko Kontio ja lukkari Joona Tihinen.

Seuraavan ottelunsa Rasti pelaa keskiviikkona vieraissa, jolloin se matkustaa Sotkamoon. Seuraava kotiottelu nähdään ensi lauantaina Kiimingin urheilijoiden saapuessa Rastin vieraaksi.

Lyödyt/tuodut:
 • Olli Heikkinen 2/0
 • Ismo Huotari 1/0
 • Janne Kemppainen 0/1
 • Ville Seppänen 0/1
 • Jari Komulainen 0/1
Palkitut:
 1. Olli Heikkinen, 3-vahti
 2. Samu Moilanen, Lukkari
- Viljo Rissanen :: Ylä-Kainuu :: 10.06.2008 -


Rasti jatkoi takellellen

Kauden ensimmäinen vierasottelu päättyi Pattijoella puhtaaseen tappioon.

Suomussalmen Rastin kausi pesäpallon miesten suomensarjassa jatkui vierasottelulla Pattijoella sunnuntaina.
Rasti ei päässyt kamppailemaan pisteistä täydellä kokoonpanolla, sillä Ismo Huotari oli sivussa pelistä armeijakiireiden vuoksi. Lisäksi Rasti antoi jo ennen peliä lisää turhaa tasoitusta kotijoukkueelle, kun joukkueen 2-vahti Olli Heikkinen loukkasi takareitensä alkulämmittelyssä.
Ensimmäisellä jaksolla Rasti ehti ensimmäisen vuoroparin aloittavallaan jo yhden juoksun etumatkalle, ja ensimmäisen vuoroparin jälkeen tilanne oli vielä tasainen juoksuin 2-1.

Pattijoki kuitenkin vei pari seuraavaa vuoroparia selkeästi nimiinsä ja karkasi tavoittamattomaan 10-1 johtoon. Kotijoukkueen karkaamista edesauttoivat myös Rastin lukkarina aloittaneen Ville Seppäsen antamat kolme vapaataivalta ja yksi harhaheitto.
Rastin oma sisäpeli oli tukkoista ja mielikuvituksetonta ennen jakson viimeistä sisävuoroa, jossa joukkue onnistui tekemään kolme juoksua kakkosrajaan suuntautuneilla lyönneillä. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, vaan kotijoukkue vei ensimmäisen jakson nimiinsä juoksuin 10-4.

Toisella jaksolla Rastin lukkariksi polttolinjasta siirtynyt Tommi Tauriainen ei antanut kotijoukkueelle enää lahjajuoksuja, mutta Rastin ulkokenttä joutui toteamaan Pattijoen lyöntipelin olevan kohdallaan. Kotijoukkue pommitti koko materiaalillaan palloa vastustamattomasti merkistä väliin ja meni menojaan.

Rastin sisäpeli ei auennut ensimmäisen jakson hyvästä lopusta huolimatta, vaan ratkaisut jäivät jälleen heikoiksi ja seurauksena oli helppoja paloja. Rasti ei kyennyt haastamaan kotijoukkuetta kunnolla missään vaiheessa, ja jakson loppulukemat olivat kotijoukkueelle selkeät 8-1. Pattijoki korjasi siis täydet kolme sarjapistettä jaksoin 2-0 (10-4,8-1). Rastista palkittiin kakkospalkinnolla kaksi juoksua lyönyt ja yhden tuonut 2-polttaja Aki Martikainen. Ykköspalkinnon pokkasi 2-vahtina pelannut Niko Nyman, joka pelasi mallikkaasti varsinkin sisäpelissä lyöden yhden kunnarin ja tuoden kolme juoksua.

Kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa Rastia on vaivannut pelaajaongelmien lisäksi satunnaiset ulkopelivirheet ja sisäpelin tehottomuus. Parhaimmillaan Rasti pystyy haastamaan kenet tahansa sarjan joukkueista, mutta helppoihin virheisiin ja ilmaisiin juoksuihin ei ole varaa.
Seuraavan ottelunsa Rasti pelaa 7.6. kotonaan Suomussalmella, jolloin vastustajaksi saapuu Muhos. Ottelu alkaa Pitämän pesäpallostadionilla kello 14.00.

Lyödyt/tuodut:
 • Niko Nyman 1+0/3
 • Aki Martikainen 2/1
 • Jari Komulainen 1/0
 • Harri Piirainen 1/0
 • Hannu Laitinen 0/1
Palkitut:
 1. Niko Nyman, 2-vahti
 2. Aki Martikainen, 2-polttaja
- Viljo Rissanen :: Ylä-Kainuu :: 27.05.2008 -


Rasti aloitti hermoillen

Aki näpäyttää.
Rastin Aki Martikainen lyö Kempeleen
lukkarin Iiro Åmanin nostamasta syötöstä.

© Kari Seppänen :: Ylä Kainuu
Tasaisessa pelissä omat virheet maksoivat sarjapisteet.

Suomussalmen Rastin avausottelu pesäpallon suomensarjassa jätti vielä paljon arvailujen varaan joukkueen iskukyvystä. Häviö 0-2 ( 0-3, 2-5) Kempeleen Kirille kertoo enemmänkin omista virheistä kuin vastustajan hyvyydestä. Toki Kempele vaikutti vahvemmalta heti alkuun. Etenkin sen takia, että ensimmäisessä vuoroparissa sattui Rastille kaksi harhaheittoa, joiden turvin vierasjoukkue pääsi tekemään jaksovoittoon riittäneet kolme juoksua.

Toisella jaksolla Rastin tuore lukkari Ville Seppänen nosteli vääriä siihen malliin, että Kempele sai kaksi lahjajuoksua vapaataipaleen turvin.
Hyvin Seppänen kuitenkin kokosi itsensä ja väärien syöttöjen putki jäi siihen. Seppäsen puolustukseksi on sanottava, että mies joutui siirtymään siepparin tontilta lukkarin tehtäviin vasta tänä keväänä. Ville Seppäsellä oli jonkin verran ongelmia syötön korkeuden kanssa pitkin ottelua, näpäytysten haku hänellä oli sen sijaan hyvin hallinnassa ja tapahtui nopeasti.

Rastin ainoat juoksut saatiin nähdä vasta viimeisessä vuoroparissa, kun kotiuttajajokeri Harri Piirainen löi kotiin Janne Kemppaisen ja Jari Komulaisen.
Rastin peli oli kieltämättä hieman tehotonta. Joukkue sai miehen kolmoselle vain kuusi kertaa koko ottelun aikana, kun vastustaja onnistui luomaan kotiutustilanteen 18 kertaa. Niinpä ei lopputulosta voi pitää mitenkään yllättävänä.

Harhaheitoilla annettiin Kempeleelle kolme juoksua ja kaksi tuli vapaataipaleilla. Kaiken kaikkiaan saattoi hyvin todeta, että suomensarjan taso on huomattavasti korkeammalla kuin maakuntasarjan. Todennäköisesti Rastinkin otteet kohentuvat, kunhan ilmat lämpiävät ja turha jännitys karisee otteista.

Kotijoukkueesta palkittiin ykkösvahti Hannu Laitinen ja sieppari Jari Komulainen. Vastustajan palkitut olivat kaksi juoksua lyönyt Teemu Körkkö ja lukkari Iiro Åman.
Päätuomari Tuomas Seppä Muhokselta sai tuomita monta tiukkaa pesäkilpaa.

Rastin sarja jatkuu tulevana sunnuntaina vierasottelussa Raahessa. Seuraava kotiottelu 7. kesäkuuta, kun vastustajaksi saapuu Muhos.
Yleisöä oli mukavasti kylmästä säästä huolimatta. Toimitsijat laskivat, että avausottelua jännäsi 118 katsojaa. Vaikka sää ei houkutellut, niin otteluisäntä Suomussalmen Osuuspankin tarjoama ilmainen pääsylippu ja pesiskoulun avajaiset saivat väen liikkeelle. Järjestelyt uudessa sarjassa onnistuivat hyvin ja vaatimusten mukaisesti. Yleisön ja pelaajien kannalta etenkin pallopoikien ja -tyttöjen mukana oleminen lisäsi viihtyvyyttä, kun turha odottelu palloja hakiessa jäi pois.

Lyödyt/tuodut:
 • Harri Piirainen 2/0
 • Janne Kemppainen 0/1
 • Jari Komulainen 0/1
Palkitut:
 1. Hannu Laitinen, 1-vahti
 2. Jari Komulainen, sieppari
- Juhani Mustonen :: Ylä-Kainuu :: 20.05.2008 -


Joukkue koossa sarjaan

Reenit käynnissä
Rastin pesäpalloilijoita hikoilemassa
liikuntahallilla leiriviikonloppuna.
Harjoitusta vetää Jouni Huusko.

©Juhani Mustonen :: Ylä Kainuu
Rasti valmistautuu suomensarjaan 15 pelaajan ringillä.

Suomussalmen Rastin pesäpallojoukkue valmistautuu kuumeisesti toukokuun 18. päivänä alkavaan suomensarjaan. Kun sarjan alkuun on aikaa reilu kuukausi, on joukkue kasassa.
– Meillä on sopimukset 15 pelaajan kanssa, sanoo Rastin pesäpallojaoston puheenjohtaja Arto Väisänen.

Kajaanilaiset Ismo Huotari ja Harri Piirainen sekä sotkamolaiset Jari Komulainen ja Niko Nyman pukevat uusina miehinä Rastin edustusasun ylleen. Viime kesän kajaanilaisvahvistukset Tapio Mäkelä ja Olli Heikkinen jatkavat Rastissa.
Yhdeksän pelaajaa on Rastin omia kasvatteja. Pitkän pelaajauran Rastissa tehnyt Aki Martikainen toteaa sarjanousun olleen selvä piristysruiske:
– Tuskin olisi kipinää löytynyt, jos sarjanousu ei olisi toteutunut.
 
Vaikka joukkue on talven aikana hajallaan, osa Suomussalmella, Oulussa ja Kajaanissa ja muutama Etelä-Suomessakin, on yhteisharjoituksia saatu aikaan pitämällä leiriviikonloppuja. Viimeksi sellainen pidettiin viime viikonvaihteessa. Parhaimmillaan leireille on saatu jopa 12 pelaajaa. Harjoituksia on ohjannut talven aikana Jouni Huusko. Huusko sanoo, että pelivarmuutta on haettu toistojen kautta.
– Pojat ovat kunnossa. Fyysinen puoli on kohdallaan. Pallollisissa harjoitteissa tehdään toistoja, Huusko kertoo.

Valmentajan mukaan tästä eteenpäin sarjan alkua lähestyttäessä pelaajien roolitus selkeytyy.
– Ongelmana on joukkueen asuminen eri paikkakunnilla.
Sopimus
Rastin pesäpallojaosto ja Suomussalmen
kunta ovat solmineet 3 000 euron yhteis-
työsopimuksen.
Kunnanjohtaja Timo A. Säkkinen ja pesä-
pallojaoston puheenjohtaja Arto Väisänen
lyövät kättä päälle.

©Juhani Mustonen :: Ylä Kainuu
Emme ole saaneet ryhmää kokonaan kasaan yhtenäkään leiriviikonloppuna.
Huuskon mukaan suomensarjaan lähdettäessä pitää olla valmiimpi. Peli nopeutuu, ja vastaan saattaa tulla entisiä superin miehiä. Yksilöitä pitää pystyä ottamaan tarkemmin. Kesän aikana Jouni Huuskon rooli valmennuksessa rajoittuu harjoitusohjelmien tekemiseen.
 
Joukkue on iältään nuori. Arto Väisänen laskee keski-iäksi 22 vuotta. Ikähaitari on 17 – 30 vuoteen. Kokemusta edustavat Tauriaisen veljekset Tommi ja Joni sekä Aki Martikainen ja Hannu Laitinen. Roolituksista on sen verran tietoa, että etenijäjokerina tulee toimimaan sotkamolainen Niko Nyman ja kotiuttajajokerina Harri Piirainen Kajaanista. Kotiuttajajokeri on Rastille aivan uusi juttu. Lukkarikysymys on Rastille suuri haaste. Samu Moilanen ja Tommi Tauriainen ovat sille tontille tyrkyllä. Rastin tavoitteena on sijoittua sarjassa keskikastiin.
 
Suomensarja alkaa Rastin osalta kotiottelulla 18. toukokuuta. Vieraaksi tulee silloin Kempele. Peli on silloin katsojille ilmainen, sillä ottelun isäntä Suomussalmen Osuuspankki tarjoaa ottelun suomussalmelaisille.

Sarjaohjelma meni uusiksi kevään aikana, koska Simon Kiri, Kajaanin Pallokerho ja Oulun Lipon kakkosjoukkue luopuivat sarjasta.
Niinpä Rastin kotiottelut painottuvat kevätkierrokselle. Loppukesästä on tulossa etupäässä vierasotteluita.
– Olisimme toivoneet, että oltaisiin pelattu kolminkertainen sarja, mutta se ei kaikille käynyt, Arto Väisänen sanoo.

Kovia joukkueita tulee vastaan joka tapauksessa. Muhos, Jymy II ja uusi joukkue Oulun Polte ovat ilmoittaneet tavoitteekseen sarjanousun. Rasti pelaa harjoitusotteluita ennen kuin sarja alkaa.
Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna pelataan Jyväskylässä ainakin kaksi harjoituspeliä. Toukokuun 3. päivänä kohdataan Muhos-turnauksessa Muhoksen ja Jymyn joukkueet.

Linkit:
- Juhani Mustonen :: Ylä-Kainuu :: 10.04.2008 -


Rastin miehet ensi kertaa suomensarjatasolle

Suomussalmen Rastin miesten pesäpallojoukkue on uusien haasteiden edessä. Viime syksynä varmistunut historiallinen sarjanousu suomensarjaan asettaa uusia vaatimuksia koko pesäpallojaostolle.

Niinpä jaoston puheenjohtaja Arto Väisänen on pitkin viime syksyä ja talvea järjestellyt taustoja kuntoon, jotta kaikki olisi toimintakunnossa 18. toukokuuta, kun Rasti pelaa sarja-avauksen Kempeleen Kiriä vastaan Pitämän kentällä.

Joukkue on 16 miehen vahvuinen. Entinen runko jatkaa. Mukaan eivät lähde viime kesänä pelanneet Toni Heikkinen eikä Tuomo Juntunen. Viljami Juntunen on Sotkamon Jymyn organisaatiossa tyrkyllä superpesikseen.

Pienenä pettymyksenä voidaan pelaajaneuvotteluissa kirjata Sami Laineen jäänti Ouluun. Hän tulee kuitenkin käymään Suomussalmella vasta perustetun Oulun Poltteen riveissä.

Pelinjohtajaksi ryhtyy Viljo Rissanen. Häntä koulutetaan uuteen tehtävään talven aikana.

Arto Väisänen sanoo uuden sarjan vaatineen ja vaativan töitä jo yksin talousresurssien vuoksi.

– Miesjoukkueen budjetti on kaksinkertainen viime kauteen verrattuna eli se on tänä vuonna 16 000 euroa.

– Uusia kumppaneita on saatu mukaan, ja vanhat kumppanit jatkavat, Väisänen iloitsee.

Muutoksia ottelujärjestelyihin on tulossa. Kotiotteluihin aletaan monen vuoden tauon jälkeen myydä pääsylippuja. Kaikissa otteluissa on kuulutus ja uutuutena Suomussalmella ATK-pohjainen tulospalvelu- kirjanpito. Suomensarjaa seurataan teksti-tv:ssä.

Pitämän kenttä täyttää suomensarjan vaatimukset hyvin, mutta kotipesään laitetaan kesäksi hiekkatekonurmi.

Pitkäaikainen pelimies ja Pesis-Rastin työmyyrä Aki Martikainen sanoo tavoitteena olevan sarjapaikan säilyttäminen.

– Sarjassa on kolme selkeätä ennakkosuosikkia. 200 000 euron joukkuebudjetilla sarjaan lähtevä Oulun Polte, Muhoksen Pallo-Salamat ja Sotkamon Jymyn kakkosjoukkue, Martikainen sanoo.

Martikaisen mukaan ensi kesän lohko oli lottovoitto, sillä pisin matka tulee Simoon – vajaat 250 kilometriä. Lohkossa pelaavat Kajaanin Pallokerho, Sotkamon Jymy, Muhoksen Pallo-Salamat, Kiimingin Urheilijat, Oulun Lippo, Oulun Polte, Kempeleen Kiri, Pattijoen Urheilijat, Simon Kiri ja Suomussalmen Rasti. Joka joukkue saa tahkota 18 ottelua.

– Helppoja pelejä ei tule. Parasta on aina annettava, Martikainen lupaa.

Linkit:
- Juhani Mustonen :: Ylä-Kainuu :: 05.02.2008 -

Uutiset
01.05.2021, 12:29
Pesiskerho 2021 ilmoittautuminen avattu.

25.04.2021, 14:34
Kuntorastikausi alkaa 6.5.2021

10.04.2021, 19:46
Ristiin rastiin -reenit jatkuvat keväällä 2021

11.03.2021, 13:10
Aikuisten ryhmätoiminta ei käynnisty keväällä -21

10.02.2021, 17:12
Jumppakauden aloitus, päivitetty tieto!!

Käyttäjät
Käyttäjänimi:
Salasana:
Kirjaudu sisään:

Ylläpitäjät
Käyttäjänimi:
Salasana:
Kirjaudu sisään:

Kävijät sivuilla
24.05.2006 - 12.05.21
Sivuilla vierailtu laskuri kertaa.
:: © Suomussalmen Rasti :: 2006 :: Aki Martikainen ::