Yleisurheilu

 Yhteiset

Suomussalmen rasti - Yleisurheilu - Eeron juoksu Raatteesta Ouluun.

Raatteesta Ouluun juoksemalla
Käsikirjoitus; Eero Härkönen, Ylä-Kainuu Juhani Mustonen, Martti Huusko
Kuvat;Eero Härkönen kokoelmat, Juhani Mustonen

 

Ylä-kainuu 21.03.2013

Juhani Mustonen


 

Suomussalmelainen Eero Härkönen aikoo juosta Raatteen rajapuomilta Ouluun viidessä vuorokaudessa. Hänen tarkoituksenaan on lähteä tälle 235 kilometriä pitkälle taipaleelle 18. toukokuuta. Tarkoituksena on kokeilla, montako maratonia pystyn juoksemaan perättäisinä päivinä, Härkönen sanoo. Hän on asettanut sää- ja terveysvarauksen. Pahalla sadeviikolla lähtö siirtyy. Juoksen omien tuntemuksien enkä tarkan aikataulun mukaan. Pidän juoksutaukoja 10 – 20 kilometrin välein huoltovaunussa tai tien sivussa, Härkönen kertoo. Härkönen aloitti juoksuharrastuksen 60-vuotiaana ja juoksi ensimmäisen täysmaratonin Oulussa vuonna 2007. Täysiä maratoneja on kertynyt 18 tähän mennessä. Sen pitemmistä matkoista ei ole kokemusta, ja juoksija vakuuttaa, ettei lähde soitellen sotaan. Olen tiedostanut, että tuolla matkalla voi tulla vaikka minkälaisia vaikeuksia, mutta jos maratonin verran kilometrejä ei mene vuorokaudessa, silloin ei kaikki ole hyvin ja on sama keskeyttää juoksu, hän toteaa. Hän aikoo keskeyttää juoksun myös siinä tapauksessa, jos huomaa, ettei ehdi asetettuun viiden vuorokauden tavoiteaikaan. En pidä ongelmana sitä, että juoksen koko matkan yksinään. Ihailen luontoa ja kuuntelen linnun laulua, hän kuvailee. Hän aikoo myös ottaa valokuvia juoksun aikana. Härkönen lisää, että on tottunut aikoinaan maataloustöissä työskentelemään paljon 

Eero juoksee rajalta rajalle

Ylä-kainuu 14.05.2013

Martti HuuskoEero Härkönen toivoo, että hänen esimerkkinsä innostaisi myös muita ikäihmisiä liikkumaan.

Suomussalmelainen ikiliikkuja Eero Härkönen starttaa rajalta rajalle -juoksuun tulevana lauantaina aamulla tasan kello 8. Lähtöpaikkana on Raatteen rajapuomi. Siitä Härkönen aloittaa taivalluksen 235 kilometrin reitillä kohti Oulua. Maalikin on valittu siten, että se motivoi. Maali sijaitsee Oulussa Edenin kylpylässä. Eero Härkönen kertoo, että juoksee tuntemustensa mukaan. Menen niin joutuin kuin pääsen. Lähden 7 minuutin kilometrivauhdilla. Tauot pitää laskea siihen päälle. Härkönen yöpyy asuntovaunussa. Apujoukot, kolme eri porukkaa yöpyvät muualla. Porukat vaihtuvat matkan edessä. Eero Härköselle on kertynyt kilometrejä viimeisen kuukauden aikana noin 200. Sen hän katsoo riittävän hyvin matkan taittamiseen. Raate Oulu- reitti on kaikkiaan noin 235 kilometriä. Se vie määränpäähän Kytömäen, Puolangan ja Yli-Kiimingin kautta. Tämä reitti on 10 kilometriä lyhyempi kuin Utajärven ja Muhoksen kautta, selvittää Härkönen. Hänellä on tavoitteena taivaltaa vuorokauden aikana vähintään 47 kilometriä. Eero Härkönen toivoo, että hänen juoksutempauksensa innostaisi myös muita ikäihmisiä liikkumaan.

Ajatus Raatteesta Ouluun juoksuun sai alkunsa noin 2 vuotta sitten, talvella 2011. Täällä Suomussalmella toimii kerran viikossa juostava Ravirinki juoksutapahtuma, juostaan talviaikaan joka perjantai klo 17.30 tunnin yhteislenkki. Liekö se juoksu ollut siinä kohtaa helpon tuntuista kun menin ehdottamaan juoksukavereille että juostaan Raatteesta Ouluun, ehdotin että juostaan paljon hitaammalla vauhdilla mitä maratonit yleensä juostaan.

 Se ehdotus jäi minun ajatuksiin, haudoin sitä päässäni yli 2 vuotta ja niin päätin yrittää yksin, kävi siinä miten kävi, muuten minä miettisin sitä loppu ikäni, ja olisin harmissani miksi en yrittänyt. Lähtö oli 18.05.2013 Raatteen rajapuomilta, tavoitteena Oulun Eden matkaa 235 km maksimi juoksuaika 5 vuorokautta (terveysvaraus). Ennen oli sanonta "yrittänyttä ei laiteta" liekö enää voimassa?

 


Uutiset
17.07.2024, 22:22
Rastin maanantaikisat

03.07.2024, 21:52
Lasten ja nuorten yleisurheilukilpailut jatkuvat to 11.7.24

20.06.2024, 22:34
Yleisurheilun Rastin keskiviikkokisat ke 26.6.24

21.05.2024, 21:22
Pesiskerho 2024

19.05.2024, 08:22
Yleisurheilukerhot ja -harjoitukset alkavat

Käyttäjät
Käyttäjänimi:
Salasana:
Kirjaudu sisään:

Ylläpitäjät
Käyttäjänimi:
Salasana:
Kirjaudu sisään:

Kävijät sivuilla
24.05.2006 - 23.07.24
Sivuilla vierailtu laskuri kertaa.
:: © Suomussalmen Rasti :: 2006 :: Aki Martikainen ::